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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS  
 

ON  
 

SEBI (SHARE BASED EMPLOYEE BENEFITS) REGULATIONS, 2014  
 

 
 

1. In terms of proviso to regulation 3(12) of the SEBI (Share Based Employee 

Benefits) Regulations, 2014, the un-appropriated inventory of shares which is not 

backed by grants but has been acquired through secondary acquisition by the 

trust has to be sold on the recognized stock exchange within a period of five years 

from the date of notification of these regulations. For the purpose of classifying 

the inventory as un-appropriated, whether the appropriation made to the scheme 

can be considered as compliance? 

Appropriation towards ESPS/ESOP/SAR/General Employee Benefits Scheme/ 

Retirement Benefit Schemes by October 27, 2015 would be considered as 

compliance with proviso to regulation 3(12). The company may appropriate 

towards individual employees or sell in the market during next four years so that 

no un-appropriated inventory remains thereafter. 

 

 

2. In terms of the provisions of the SEBI (Share Based Employee Benefits) 

Regulations, 2014 and the Companies Act, 2013, independent directors are not 

entitled to ESOPs. However, prior to commencement of these provisions, 

independent directors were eligible to receive ESOPs. In light of this, if an 

independent director has been granted ESOPs before commencement of the said 

provisions and such options remain to be exercised, can he/she still exercise such 

ESOPs?1 

Yes. The restriction on grant of ESOPs to independent directors applies only on 

fresh grants of ESOPs after commencement of the aforesaid provisions. Any 

grant already made prior to commencement of these provisions shall remain 

valid i.e. an independent director can exercise such ESOPs, subject to fulfilment 

of terms and conditions of the ESOP schemes framed by the companies in terms 

of the relevant regulations.  

 

 

 
 

 

                                                           
1 Inserted on November 20, 2015 


